Logga in | Gå med nu 
Europa > Norge >

Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Landet er langt og smalt, og kysten strekker seg langs Nordatlanteren med havområder som Skagerrak, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet, hvor også Norges kjente fjorder befinner seg.

Øya Jan Mayen i nordvest er administrert som en del av fastlandet og grenser til havs mot islandsk farvann. Øygruppen Svalbard er under norsk suverenitet med de begrensninger Svalbardtraktaten setter, men i likhet med Jan Mayen regnes også Svalbard som en del av kongeriket. Bouvetøya i Sydatlanteren er derimot et norsk biland.

Norge gjør også krav på Peter 1.s øy i det sørlige Stillehavet og territoriet Dronning Maud Land i Antarktis, men begge disse omfattes av Antarktis-traktaten, som setter alle territoriale krav i Antarktis til side. På grunn av uenighet om delelinjen mellom norsk og russisk territorialfarvann i Barentshavet, finnes det et område som inntil videre blir administrert av begge statene, den såkalte Gråsonen.

Historisk merkedag og nasjonal festdag 17. mai er Norges nasjonaldag. Det var den 17. mai 1814 at Norge fikk sin grunnlov gjennom riksforsamlingen på Eidsvoll og derved ble gjenreist som et fritt og uavhengig rike med en fri forfatning. Etter å ha vært en del av det danske eneveldet i 400 år var Norge nå en selvstendig stat i løs lunion med Sverige, en union som varte til 1905. Det ble innført et innskrenket og arvelig monarki, ved at Kongen skulle utøve sin myndighet gjennom en regjering, mens Stortinget skulle bevilge penger og gi lover. Den norske grunnloven var den gangen den mest demokratiske og moderne i Europa. Norges nasjonaldag feires som ingen andre nasjoners frihetsdag.

Den 17. mai er det fargerike barnetog med faner, flagg og musikkorps - ikke militærparader- som spiller hovedrollen. Det er den store vårfesten i Norge, fra de mest avsidesliggende utvær til hovedstaden, der kongefamilien hilser de jublende barna fra slottsbalkongen. Et annet særtrekk ved 17. mai er alle de flotte og fargerike bunadene og folkedraktene som flere og flere har tatt i bruk de siste årene og som bidrar til å gjøre dagen til en unik fest. Ikke minst utlendinger synes det er en stor og spesiell opplevelse å delta i den norske 17. mai-feiringen.
Kilde: Utenriksdepartementet

De norske bunadene oppsto for omkring 100 år siden, da nasjonalromantikken bølget innover Norge, og bygger på folkedraktene som da var i ferd med å gå ut av bruk. Folk ble med ett opptatt av å bevare alt som var av gammel, norsk tradisjon, også de gamle folkedraktene. Bondekulturen ble ansett som verdifull- det typisk norske, og det var rundt på bygdene man hadde mest draktmateriale å hente.
I byene hadde folk lenge vært påvirket av moter og trender fra utlandet. De første bunadene som ble tatt i bruk hadde klar sammenheng med folkedrakter man hadde kjennskap til. Der det fantes lite eller ingen kjennskap til gamle drakttradisjoner hentet man gjerne inspirasjon fra enkelte draktdeler eller andre ting fra distriktet, som rosemaling, treskurd eller broderier. I de senere årene har interessen for norske bunader og folkedrakter vært økende her i landet. Særlig merkbart er dette 17. mai, med utrolig mange varianter av vakre stasplagg fra alle kanter av landet.

Skisportens vugge I Norge ble bruken av ski en nødvendighet både på grunn av geografiske forhold og snørike vintre. En helleristning fra Nordland, "Rødøy-mannen", antas å vise at nordmenn gikk på ski allerede for 4.000 år siden. I norrøn mytologi forteller heltekvadene om skiløping og jakt. Telemark går for å være «skisportens vugge», fordi Sondre Norheim fra Morgedal i 1870/80-årene revolusjonerte skisporten og gjenskapte interessen for skiidretten. Han fant på å bruke stive skibindinger rundt hælen, slik at man både kunne svinge og hoppe uten å miste skiene. Han konstruerte også en ski med innsvingte sider, «telemarksskien», som er prototypen for alle senere ski.

Det var altså med god grunn at Morgedal ble utpekt som stedet der den olympiske ild skulle tennes før OL på Lillehammer i 1994. "Skiløping er den mest nasjonale av alle norske idretter og en herlig idrett er den - fortjener noen navnet idrettens idrett, så er det i sannhet den," skrev Fridtjof Nansen etter at han hadde krysset Grønlands innlandsis fra øst til vest på ski i 1888. I dag er skisporten nordmennenes vinteridrett nummer én, og overalt i Norge finnes det godt skimuligheter.

Pilegrimsleden til TrondheimTrondheim, eller Nidaros, var Norges første hovedstad. Sagaen forteller at Olav Tryggvason grunnla byen ved utløpet av Nidelva i 997. Arkeologer har imidlertid påvist bosetning ved Nidelvas munning lenge før 997. Helgenkongen Olav Haraldsson ble gravlagt her i 1030. Over hans grav ble Nidarosdomen bygget, og byen ble i fire sekler et valfartsmål for pilegrimer som kom hit for å søke trøst, hjelp og helbredelse. Sommeren 1997 ble de gamle pilegrimsveiene til Trondheim og Nidarosdomen gjenåpnet. Siden da har mange pilegrimer vandret mot dette gamle pilegrimsmålet.

Fra 1153 til reformasjonen i 1537 var Trondheim landets erkebispesete og åndelig sentrum for et område som omfattet Grønland, Island, Færøyene, Orknøyene og Isle of Man. I dag er Trondheim en moderne by, et kunnskapssentrum med et vidtfavnende universitets- og høyskolemiljø, og et forskningsmiljø som er blant de fremste i Europa. Vikingene Mellom år 800 og 1050 e.Kr. kommer de nordiske folk for alvor inn på den europeiske arena. De kom brått og voldsomt, og satte skrekk i veletablerte samfunn som nok var vant til krig, men ikke til den overraskelsestaktikken vikingene brukte i strid. Vikingene var ikke bare stridsmenn og sjøfarere.

De var også fredelige bønder og handelsmenn. Vikingene kom fra det som i dag er Danmark, Sverige og Norge. I Oslo får man gode muligheter til å gjøre seg kjent med vikingene og tiden de levet i, ikke minst deres havgående fartøyer. Flere av de praktfulle langskipene kan beundres på Vikingeskipmuséet i Oslo og i temaparken Vikinglandet har man prøvd å gjenskape en vikingkaupang med all den liv og røre som der måtte foregå.
Populära destination

  #1  Bergen
  #2  Geilo

  #3  Kvam
  #4  Austevoll

  #5  Oslo
  #6  Odda

  #7  Tromsø
  #8  Hol

  #9  Alta
  #10  Eidfjord

  #11  Voss
  #12  Stavanger

  #13  Strandebarm
  #14  Luster

  #15  Larvik
  #16  Lærdal

  #17  Kviteseid
  #18  Suldal

  #19  Finnøy
  #20  Sauda

  #21  Øystese
  #22  Holmestrand

  #23  Beitostølen
  #24  Lom

  #25  Dombås
  #26  Hammerfest

  #27  Nordheisund
  #28  Vinje

  #29  Songdal
  #30  Arendal

  #31  Hønefoss
  #32  Vågå

  #33  Gjøvik
  #34  Askøy

  #35  Alstahaug
  #36  Skien

  #37  Vadsø
  #38  Klepp

  #39  Fjell
  #40  Kautokeino

  #41  Os
  #42  Kristiansand

  #43  Fitjar
  #44  Tana

  #45  Fedje
  #46  Karmøy

  #47  Vindafjord
  #48  Trondheim

  #49  Hemsedal
  #50  PorsangerPopulära sevärdigheter


  #1 Preikestolen

  #2 Gamlehaugen, (The Roy...

  #3 Edvard Grieg Museumet...

  #4 Marstein Fyr

  #5 Fantoft stavkirke

  #6 Akvariet i Bergen

Abby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022