Logga in | Gå med nu 
Karibien > Guadeloupe >

Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Bruk formiddagen på smale stier mellom eldgamle regnskoger og brusende fossefall. La senere de trette bena hvile ut på stranden med tærne i Det karibiske hav. Ta den lille ferja til øya Terre-de-Haut når tussmørket kommer snikende, og forkjæl smaksløkene dine med grillet hummer og kjempekrabbe med chili og lime. For natteravner er det nok av lokal rom til å forlenge natten med atskillige timer.

Guadeloupe er en fransk oversjøisk region og departement i Karibia. Det vil si at den lille vestindiske øygruppa er en del av Frankrike på linje med for eksempel Bourgogne, Alsace og de 25 øvrige regionene i Fastlands-Frankrike. I tillegg til Guadeloupe har Frankrike tre såkalte DOM-ROM eller oversjøiske departementer og regioner, forkortet av Départements et Régions D'Outre-Mèr. De tre andre er den karibiske øya Martinique, Fransk Guyana i Sør-Amerika og øya Réunion i Det indiske hav øst for Madagaskar. Guadeloupe består av en rekke mindre øyer og en dobbeltøy delt i Grande-Terre og Basse-Terre med hovedstaden av samme navn. De to øydelene er skilt fra hverandre av en smal kanal som blir kalt saltelva. Grande-Terre mot øst er forholdsvis flat med savanner og myke åser dekket av sukkerrørsplantasjer. Basse-Terre er derimot vulkansk og preget av forrevne klipper og vulkantopper med tette regnskoger som kryper oppover sidene. Guadeloupes høyeste punkt er den 1467 meter høye vulkanen La Soufrière, som sist hadde utbrudd i 1976.

Guadeloupe ble "oppdaget" av Columbus i 1493, noe som straks førte til spanske koloniseringsforsøk. Men det krevde en fransk hær før de umedgjørlige karib-indianerne var utryddet og øyene kolonisert. Franskmennene plantet sukkerrør i rikelige mengder og fraktet inn afrikanske slaver som arbeidskraft til plantasjene. Helt fra den første franske bosettingen i 1635 var britene ganske interessert i Guadeloupe og besatte øyene i flere omganger. En kort overgangstid på 1800-tallet var de også på svenske hender. Den britiske besettelsen førte blant annet til at slaveriet ble opphevet, gjeninnført og endelig opphevet i 1848, mens Guadeloupe var på franske hender. Etter at slaveriet var opphevet, hadde plantasjeeierne naturligvis fremdeles bruk for hjelp til å passe og høste sukkerrørene, og arbeidere fra Frankrikes kolonier i India ble "invitert" til Karibia. Dette er grunnen til at det i dag finnes et relativt stort mindretall med indiske aner i Guadeloupe. Ellers er langt de fleste av Guadeloupes 440 000 innbyggere afrikanere eller mulatter. Til tross for problemene med både briter og svensker beholdt franskmennene de små tropeøyene, og da kolonier ikke lenger var comme-il-faut, ble Guadeloupe omdannet til et departement med et folkevalgt råd og senatorer i Paris. Inntil februar 2007 hørte også Saint-Barthélemy og halvdelen av øya Saint-Martin, som deles med De nederlandske Antillene, til Guadeloupe. Men det ble etter en folkeavstemning vedtatt at disse to øyene, som ligger noe lenger nord enn det øvrige Guadeloupe, skulle være to separate franske kollektiviteter med hver sin lokale administrasjon. Disse to øyene hører altså fremdeles under Frankrike og er med i EU, men er altså ikke lenger en del av regionen og departementet Guadeloupe.

Karib-indianernes navn på Guadeloupe var Karukera, som betyr "De vakre vannenes øy". At dette var et absolutt passende navn, oppdager de fleste som reiser til Guadeloupe. Det er rikelig av lekre sandstrender, vannet er klart og lokkende, og de færreste kan holde seg helt tørrskodde under en ferie i Guadeloupe. Uansett om man vil bade, snorkle eller dykke, er der et hav av muligheter. De fleste strandområdene ligger på sørkysten av Grande-Terre. Basse-Terres mest kjente og fineste strand er Grande Anse på nordkysten. Vil man gjerne ha en avveksling fra de fine, hvite strendene, kan man vende nesen mot Basse-Terres sørkyst og den nesten svarte lavasanden der. De øvrige små øyene på Guadeloupe har også vakre strender, som ligger så langt fra konseptet "fluepapir" som man nesten kan komme. Men Guadeloupe kan også by på mer fysisk utfordrende naturopplevelser. Guadeloupe Nasjonalpark dekker hele det indre av øya Basse-Terre og inneholder øygruppens høyeste punkt La Soufrière og Øst-Karibias høyeste fosser, de henholdsvis 110 og 115 meter høye og billedskjønne Chutes du Carbet. Et nett av turstier leder naturelskere gjennom den frodige regnskogens tårnhøye mahogny- og gummitrær, som villig låner stammer til orkideer og andre tropeblomster. Byen Basse-Terre er Guadeloupes adminstrative hovedstad og hjemsted for øyenes prefektur. Byen virker likevel litt søvnig, og den livlige Pointe-à-Pitre på Grande-Terre er Guadeloupes egentlige hovedby. Den er en spennende blanding av nytt og gammelt, med et aktivitetssydende marked på havnen, flere fine museer og en hyggelig sentral plass, Place de la Victorie, der man kan fylle seg med kaffe under palmer og mangotrær. De øvrige øyene i Guadeloupe er også verd et besøk. Terre-de-Haut er den mest besøkte og en slags miniutgave av den typiske karibiske øya med maleriske landsbyer, lekre sandstrender og hyggelige restauranter. Øyene Terre-de-Bas, Marie-Galante og La Désirade blir sjelden besøkt av feriegjester og kan tilby et godt innblikk i livet på den typiske fransk-karibiske øya – ikke mye har forandret seg her i de siste tiårene.

Abby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022