Logga in | Gå med nu 
Nord - Amerika > Canada >
Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Canadas motto «fra hav til hav», er geografisk sett noe upresist. I tillegg til landets kystlinjer mot Atlanterhavet og Stillehavet, har Canada en tredje kystline mot Nordishavet, noe som gjør at ikke noe land i verden har en så lang kystlinje.

I syd har Canada en 8892 km lang grense mot USA. I nord ligger de arktiske øyer innen 800 km fra Nordpolen. På den andre siden av Nordishavet har Canada Russland som nabo.

På grunn av det barske nordlige klima er bare 12 % av landet egnet for jordbruk. Således bor de fleste av landets 27 millioner innbyggere innen noen hundre kilometer fra den sydlige grense hvor klimaet er mildere, på et langt tynt belte som strekker seg fra Atlanterhavet til Stillehavet.

Hvis man flyr over Manitoba eller nordlige Ontario om sommeren vil du se mer vann enn land: store og små innsjøer, så mange at det er umulig å telle dem. Man har anslått at Canada har 1/7 av verdens ferskvannskilder. I tillegg til Great Lakes, som landet deler med USA, har Canada mange store elver og innsjøer.

Canada er delt inn i syv regioner, hver av dem med meget forskjellig topografi og klima.

1. Stillehavskysten (Pacific Coast) - Av Canadas regioner er det British Columbias kyst, med dype fjorder, beskyttet av Vancouver Island mot stillehavsstormene, som har det mest moderate kilma med varme, fuktige luftstrømninger fra Stillehavet.

Vestkysten av Vancouver Island får uvanlig mye regn som gir den et temperert regnskogklima. Selvom den ikke inneholder den mangeartede tropiske regnskogen har øyas vestkyst de eldste og høyeste trær i Canada: 1300 år gamle rød seder og Douglasgran som er 90 m høy.

2. The Cordillera - Fra British Columbia til like øst for Albertas grense er landet ungt med forrevne fjell og høye platåer. Man kan se geologiske tegn på nylig vulkansk aktivitet i Garibaldi Provincial Park syd i British Columbia og ved Mount Edziza i nord.

Rocky Mountains, Coastal Mountains og andre områder som går fra nord til syd laget store konstruksjonsproblemer for byggerne av den trans-kontinentale jernbane og motorveier. Imidlertid er ikke Canadas høyeste topper i Rocky Mountains men i St. Elias Mountains, som er en forlengelse av Cordillera (spansk for fjellkjede), og strekker seg i nord inn i Yukon og Alaska. Den høyeste topp i Canada, Mount Logan (6050 m), reiser seg i et vidstrakt område dekket av is i det syd-vestre hjørne av Yukon, den største iskalott syd for polarsirkelen.

Innlandet i British Columbia varierer fra alpine områder dekket av sne til dype daler hvor det hersker ørkenlignende tilstander. På lesiden av fjellene, for eksempel, er det oppstått en regnskyggeeffekt som tvinger bøndene i Okanagan Valley til å vanne sine frukthager og vingårder.

3. Prærien (The Prairies) - Å kjøre over prærien er å se endeløse marker med hvete og raps som modnes under en himmel som synes å vare evig. Prærielandet i Alberta, Saskatchewan og Manitoba er blant de rikeste kornproduserende områder i verden.

Men selv her er det overraskelser. Hvis man forlater hovedveien ved Brooks i Alberta og kjører nordover, kommer du til Red Deer River-dalen. Her, under ørken-lignende forhold, har vann og vind skapt rare formasjoner i sandstein som kalles «hoodoos». De samme erosjonskrefter har avdekket noen av de største konsentrasjoner av dinosaurfossiler i verden.

Alberta er Canadas ledende produsent av petroleum. Sedimentære bergarter under prærien har betydelige forekomster av olje, naturgass og kaliumkarbonat.

4. Det kanadiske skjold (The Canadian Shield) - Et enormt innlandshav som kalles Hudson Bay strekker seg inn i hjertet av Canada, og denne bukten er omringet av et fjellrikt område som kalles det kanadiske skjold. Dette er Canadas største geografiske særpreg og strekker seg i øst til Labrador, i syd til Kingston ved Lake Ontario og i nordvest så langt som til Nordishavet.

Skjoldet blir betraktet som kjernen i det nordamerikanske kontinent og er laget av røtter av eldgamle fjell. Skjoldets gneiss og granitt er 3,5 milliarder år ga
Populära destination

  #1  Montréal
  #2  Toronto

  #3  Quebec City

  #5  Laval
  #6  Winnipeg

  #7  Vancouver
  #8  Victoria

  #9  Ottawa
  #10  Edmonton

  #11  Alma
  #12  Drummondville

  #13  Whistler
  #14  Corner Brook

  #15  Calgary
  #16  Fort St. John

  #17  Bay Roberts
  #18  London

  #19  Canmore
  #20  Saint John

  #21  Brantford
  #22  Hamilton

  #23  Lethbridge
  #24  Campbellton

  #25  Moncton
  #26  Fredericton

  #27  Markham

  #29  Port Alberni
  #30  Dawson City

  #31  Quispamsis
  #32  Niagara Falls

  #33  Medicine Hat
  #34  Shediac

  #35  Morden
  #36  Revelstoke

  #38  Placentia

  #39  Mount Pearl
  #40  Grande Prairie

  #41  Chilliwack

  #43  Charlottetown
  #44  Steinbach

  #45  Banff
  #46  Red Deer

  #47  Spruce Grove
  #48  Lloydminster

  #49  Brandon
  #50  ParadisePopulära sevärdigheter


  #1 Aquarium du Québec

  #2 Toronto Music Garden

  #3 Kootenay Nationalpark...

  #4 Montmorency Falls

  #5 Toronto Island Park

  #6 High Park

Abby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022