Logga in | Gå med nu 
Sør-Amerika > Guyana >

Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Guyana er Sør-Amerikas ukjente land, fylt med uspolerte naturskatter. Politisk er landet et kaos av fiendskap mellom forskjellige folkegrupper, men naturmessig er det er rent paradis. Enorme fossefall, tette, tropiske regnskoger og vidstrakte gresstepper som nærmest minner om en oppvisning av dyrearter, karakteriserer landet. Veien til den guyanske befolkningens hjerte går gjennom å rose den hjemmelagede fruktdrikken deres eller å gi dem rett i at cricket er viktigere enn alt annet.

Guyana ligger i det nordlige Sør-Amerika og avgrenses av Venezuela, Brasil og Surinam. Kysten vender ut mot Atlanterhavet. Landet kan inndeles i tre naturregioner: kystsletten, det indre høylandet og de flate områdene med savanne og regnskog mot sør og vest. Langs nesten hele kysten vokser det mangroveskog, og det indre høylandet er spekket med flattoppede eroderende fjell. Fra dem renner det tallrike elver med flere store fosser ned mot kysten. Guyanas høyeste punkt er Mount Roraima på 2810 meter. Størstedelen av Guyanas natur står jomfruelig, slik den har gjort i årtusener. Det er kanskje derfor at dyrelivet er så rikt, og mer enn 8000 forskjellige plantearter trives storartet i de guyanske landskapene. Halvparten av dem finnes ikke andre steder i verden. En liten del er jordbruksland med ris- og sukkerdyrking, og hovedstaden Georgetown er landets eneste større by. Det finnes svært få ordentlige veier, og bare 700 kilometer av disse er asfaltert.

Ekstraordinære naturopplevelser er temaet for mang en reise til Guyana, men det betyr ikke at bystemning er umulig å finne. Hovedstaden Georgetown har karibisk atmosfære, romantisk forfalne kolonibygninger og hektiske markeder. I sentrum står en av verdens høyeste trekirker, St. George's Cathedral på 43,5 meter bygd i gotisk stil i 1892. Georgetown kan også fremvise et spennende restaurantliv. Maten er en morsom blanding av kreolsk og indisk mat, som skylles ned med masser av rom.

Men er man ute etter en ferie i den uberørte naturens tegn, er Guyana det rette stedet. I høylandet i vest finner man Kaieteur-fossen, med en majestetisk kraft som gir berømtheter som Niagara, Victoria og Iguazú hard konkurranse. En mindre syndflod av vann faller 250 meter bratt ned fra skogkledde knauser. Fossens bredde varierer med årstiden, og det er aller vakrest like etter en regnfull periode, da vannmassene bruser ekstra kraftig. Reiser man til Guyanas sørvestlige hjørne, må man ikke la seg lure av Afrika-lignende landskaper når man kommer til Rupununi-savannen. Det er et store gressteppeområder fylt med termitt-tuer, skogkledde åser og spredte landsbyer. De uendelige steppene blir gjennomskåret av små elver med krokodiller, pilrokker og verdens største vannlilje, Victoria-vannliljen, med blad som kan bli opptil 3 meter i diameter. Etter disse nærmest afrikanske landskapene kan man passende ta en tur forbi Iwokrama-regnskogen midt i landet. Stedet er et slags levende laboratorium i regnskogsbevaring og blir stelt av innfødte indianere. I Iwokrama lever et enormt antall fiske- og flaggermusarter sammen med jaguarer, krokodiller, maurslukere, elveskilpadder og verdens største ferskvannsfisk, arapaimaen, som kan bli opptil 5 meter lang. Gjennom en lang strekning i reservatet er det bygd en gangbro 30 meter oppe i trekronene, slik at man kan se den frodige regnskogen fra fugleperspektiv.

Abby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022