Logga in | Gå med nu 
Afrika > Mauritius >

Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Mauritius er sammen med Rèunion og Seychellene en del av Maskarenene.

Øya har vært kjent av araberne siden 900-tallet, portugiserne kom som første europeere til øya i 1505. Nederlenderne koloniserte øya i 1638, og de kalte opp øya etter prins Maurice av Nassau. Nederlenderne dro fra øya noen tiår senere. På 1700-tallet var øya under fransk kontroll. I 1810 ble øya britisk, og britene beholdt kontrollen fram til uavhengigheten i 1968. Mauritius har siden uavhengigheten vært et stabilt demokrati, og er i dag blant Afrikas rikeste land.

Før den europeiske oppdagelsen på 1500-tallet var øya ubebodd. Som følge av den franske koloniseringen kom de to første befolkningsgruppene til øya: Kreolene er etterkommerne etter afrikanske slaver og er katolsk og snakker crèole, et kreolspråk basert på fransk. Franco-mauritiens («fransk-mauritiere») er etterkommerne etter de franske plantasjeeierne. De er også katolske, og snakker et mer standardisert fransk. Etter årelang utvandring til Sør-Afrika, Frankrike og England utgjør de nå kun noen få tusen mennesker. Etter at slavene ble frigjort i 1833, måtte ny arbeidskraft hentes inn. Kontraktsarbeidere fra India ble da hentet inn, og de utgjør i dag to tredjedeler av befolkningen. Et lite flertall i befolkningen er hinduer, og Mauritius er dermed et av de få land i verden hvor hinduene utgjør flertallet. Islam og sikh-religionen er også representert. Inderne snakker i dag først og fremst crèole, men flere indiske språk er i dag i bruk, det viktigste er bhojpuri, et kreolspråk som er nært i slekt med hindi. Tamil er et annet viktig språk. Endelig utgjør kineserne også en liten andel av befolkningen.

Engelsk er offisielt språk, mens fransk er mye mer i bruk. Engelsk er mest i bruk innen administrasjon og utdanning, og er et språk som sjelden høres. De fleste avisene og innen kulturliv brukes mest fransk. Butikkskilt er også gjerne på fransk. En turist kommer mye lengre med fransk enn med engelsk. Det språket man hører på gata, er imidlertid crèole, som er et kreolspråk basert på fransk. Enkelt sagt er dette en forenklet utgave av fransk, ispedd ord fra andre språk som bhojpuri, gassisk, engelsk osv. Crèole har ingen offisiell status, men brukes nå av nesten alle, enten som hjemmespråk eller i kommunikasjon med andre etniske grupper. Indiske språk er på vikende front, men brukes ennå av middelaldrende og eldre innen den dominerende indiskspråklige gruppen.

Fra uavhengigheten i 1968 har landet utviklet seg fra en fattig landbruksøkonomi med fokus på eksport av sukker til en mer diversifisert økonomi med vekst innen industri, finans og turisme. Den tidligere dominerende sukkerindustrien står nå for rundt 25 % av eksportinntektene. Landet har et bruttonasjonalprodukt på $16,8 milliarder (2005). Regnet som per capita gjør dette Mauritius til det nest rikeste landet i Afrika.

Populära destination

  #1  Port LouisAbby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022