Logga in | Gå med nu 
Europa > Luxembourg >

Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Den nedskrevne historien til Luxembourg begynner med byggingen av borgen Luxembourg i middelalderen. Rundt denne borgen utviklet det seg etter hvert et bysamfunn. Dette bysamfunnet ble senere sentrum for et lite, men strategisk viktig land i skjæringspunktet mellom Tyskland, Frankrike og Nederland.

Wienerkongressen i 1815 gjorde formelt Luxembourg til et selvstendig storhertugdømme, i personalunion med Nederlandene under huset Nassau-Oranien. Luxembourg var del av Det tyske forbund fra 1815, og fra 1842 av den tyske tollunionen. Som forbundsfestning fikk storthertugdømmet en preussisk garnison. Da Belgia løsrev seg fra Nederland, mistet Luxembourg mer enn halvparten av sitt territorium, men fikk til gjengjeld en mer selvstendig stilling. Etter den preussiske seier i den østerriksk-preussiske krig oppløste Det tyske forbund seg i 1866.

Under ledelse av Preussen ble Det nordtyske forbund grunnlagt som en forbundsstat. Selv om dette ikke omfattet Luxembourg forble preussiske tropper stasjonert der. Før krigen hadde den preussiske statsminister Otto von Bismarck signalisert overfor Napoleon III at Frankrike kunne annektere Luxembourg dersom de ikke blandet seg inn i krigen mellom Preussen og Østerrike. Etter krigen klarte han likevel å forhindre dette, da London-protokollen erklærte Luxembourg som nøytralt i 1867. Luxembourg oppnådde full uavhengighet i 1890 da den nederlandske konge Wilhelm III døde. Ettersom hans datter Wilhelmina etterfulgte ham som monark i Nederland, ble personalunionen oppløst, da kun mannlig arvefølgerett gjaldt i Luxembourg.

Luxembourg var besatt av Tyskland under både første og andre verdenskrig. Dette førte til at Luxembourg forlot nøytralitetsprinisippet sitt og var en av de grunnleggende nasjonene i internasjonale og regionale organisasjoner som FN, EU og NATO. Luxembourg er et av Eus seks grunnleggende medlemsland.

Politikk
Luxembourg er et konstitusjonelt monarki. Etter grunnloven fra 1868 er den utøvende makt utøvet av storhertugen og hans regjering.

Geografi
Luxembourg er en av de minste nasjonene i Europa. Det er rangert som land nr. 166 på listen over verdens stater etter areal. Landets areal er på ca. 2 586 km².
Den nordlige delen av landet, som utgjør deler av Ardennene, består av åser og lave fjell, med Buurgplaz som det høyeste punktet med sine 559 meter. Resten av landet er også åslendt.
Luxembourgs østre grenser formes av elvene Mosel, Sûre og Our.

Hovedstaden Luxembourg er den største byen i landet. Andre vikige byer er Esch-sur-Alzette (eller ganske enkelt Esch), sørvest for hovedstaden, og Echternach, som ligger langs den tyske grensen i øst.

Demografi
Som en liten stat er mesteparten av befolkningen i Luxembourg fra de store nabolandene. Det tales tre språk, tysk og fransk, samt det lokale lëtzebuergesch, som er en lokal variant av tysk med mange franske lånord. Lëtzebuergesch ble offisielt språk ved siden av fransk og høytysk i 1984.
Luxembourgs befolkning er meget språkmektig. De som har fransk som morsmål lærer også flytende tysk, og omvendt. Det finnes også portugisisk- og italienskspråklige minoriteter i landet.
Tysk er pressens primære språk, mens fransk tradisjonelt har blitt brukt av statsadministrasjonen. Offentlig informasjon er tilgjengelig på fransk og tysk.
De fleste luxembourgere er katolikker.
Populära destination

  #1  LuxembourgAbby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022