Logga in | Gå med nu 
Asia > Maldivene >
Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Maldivene er et land med over 2000 øyer som ofte ikke er høyere enn 2 meter på det høyeste, og ligger cirka 650 km. sørvest for Sri Lanka. Øygruppen lokker årlig turister i tusentall. Maldivene er veldig populært blant forelskede par og seile-og dykkeentusianter. 25,0% av befolkningen jobber i landbruket. 21,5% jobber i industri, 53,5 i tjenesteyting. Viktige eksportvarer er hermetisert tunfisk, frossen tunfisk, og tunfisk, klær og fiskemel. Viktige importvarer er forbruksvarer, halvfabrikata, kapitalvarer, og petroleumsprodukter. Viktige handelspartnere er Singapore, Sri Lanka, Storbritannia, Thailand, USA og India. Maldivene har 1 flyplass med regulær trafikk. Lesekyndige over 15 år er 90,4% av befolkningen. Pressefriheten er begrenset. på hovedøya Male utgis det to dagsaviser.
Den tidligste historien til Maldivene er basert på en legende. En singalesisk prins ved navn Koimale strandet i en av de maldiviske lagunene sammen med sin brud, kongen av Sri Lankas datter. Her ble han værende og ble den første sultan.

Gjennom århundrer har øyene blitt besøkt og påvirket av sjøfolk fra Arabia og det Indiske hav. Mopla-pirater fra Malabarkysten, i dag kjent som staten Kerala i India, herjet på øyene. I det 16. århundre, regjerte portugiserne over øyene i 15 år (1558-1573) før de ble drevet bort av sultan Muhammad Thakurufaanu Al-Azam.

Selv om øyene ble styrt som et islamsk sultanat i det meste av perioden fra 1153 til 1968, var Maldivene et britisk protektorat fra 1887 til 25. juli 1965. I 1953 var det et kort forsøk på å innføre republikansk styreform uten hell. Sultanen fortsatte sitt styre.

Etter at øygruppen ble selvstendig i 1965, fortsatte sultanen sitt styre også de tre neste årene. 11. november 1968 ble sultanstyret avskaffet, Maldivene ble republikk og fikk sitt nåværende navn.

26. desember 2004 ble Maldivene truffet av 10 meter høye bølger fra en tsunami forårsaket av et jordskjelv i det Indiske hav. Nesten hele øygruppen ble oversvømmet av tsunamien. Minst 75 mennesker ble savnet, inkludert 6 utlendinger. All infrastruktur ble ødelagt på 13 av de bebodde øyene. Hovedstaden Malé ble i liten grad rammet, på grunn av en 3,5 m høy molo utenfor byen som tok det meste av kraften fra tsunamien. Det er ikke meldt om omkomne i byen, og selv om mye av infrastrukturen er skadet er nivået på skadene ikke på langt nær så ille som i andre deler av landet.

Folketallet ble beregnet til 263 000 i 1996. Høye fødselstall har i kombinasjon med en synkende dødelighet gitt en sterk tilvekst i befolkningen. Innbyggerne er av singalesisk, malaysisk og arabisk opprinnelse.

Abby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022