Logga in | Gå med nu 
Asia > Iran >
Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Største byer
Teheran, Isfahan, Shiraz, Tabriz, Yazd, Bandar Abbas

Språk
Farsi (persisk)

Folketall
73 millioner

Myntenhet
Iransk rial. Reisende til Iran må ha tilstrekkelig med kontanter med for å dekke utgifter på reisen. Reisesjekker og kredittkort kan som regel ikke benyttes, heller ikke for å ta ut penger i banken. USD og Euro er erfaringsmessig lettest å veksle. Veksling på gata i Iran er forbudt.

Klima
Gulfkysten preges av lite nedbør, milde vintre og stekende varme somre med til dels høy luftfuktighet. Det sentrale platået har også lite nedbør, mest i vest og minst i øst, og mesteparten om vinteren.

Tempe¬raturen kan gå under 20 kuldegrader om vinteren og over 45 grader om sommeren. Luftfuktigheten er i regelen lav.


Helseforhold og mathygiene
Det finnes private sykehus i Teheran, men det frarådes å bruke disse til operative inngrep. På grunn av importrestriksjoner og hjerneflukt har standarden falt atskillig siden revolusjonen. De offentlige sykehusene anses som dårlige.

Det gjennomgående nivået blant privatpraktiserende leger i Iran er imidlertid fortsatt høyt. Det finnes også gode tannleger. Lege¬midler er rimelige, men utvalget er mer begrenset enn i Norge.

Man er ikke spesielt utsatt for sykdommer i Iran. Utlendinger bør likevel være oppmerksomme på tarm- og maveinfeksjoner ved reiser utenfor de større byene om sommeren. Frukt og grønnsaker bør vaskes før bruk.

Vanlige plager på grunn av forurensning i hovedstaden inkluderer hodepine (til dels kraftig), allergi, tørre slimhinner og hud, tørre og irriterte øyne.

Ved innreise kan det bli forlangt gyldig vaksinasjonsattest for gulfeber og kolera, hvis man kommer fra infiserte områder. Det er videre å anbefale å vaksinere seg mot ty¬fus, gulsott, difteri og tetanus. Norske helsemyndigheter gir nærmere veiledning om disse forhold.

Strøm/telefon
220 V – 50 perioder – norske kontakter kan brukes

Kredittkort
Kan ikke brukes i Iran

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk
Bank: 0800-1600 unntatt fredag
Off.kontorer:
0800-1400 unntatt fredag, 0800-1200 torsdag
Butikker: 0800/0900-1700 unntatt fredag og torsdag ettermiddag

Sikkerhet på veiene
Trafikken i Teheran er selvmorderisk. Bare å krysse en gate er forbundet med stor risiko. Ved uhell, som det er mange av, skal partene i prinsippet ikke flytte de involverte kjøretøyene før politiet har foretatt sine undersøkelser, ellers utbetaler forsikringsselskapene intet.

Dette leder til mange trafikkorker, og regelen praktiseres derfor med et visst skjønn. Distansene i Teheran er store, og de offentlige kommunika¬sjonsmidlene er dårlig utbygget. 2 metrolinjer har vært under bygging i en generasjon.

Den første åpnet februar 2000, med 9 stoppesteder, og den andre åpnet i 2002. Videre planer for de neste 5 år tyder på at dette er noe man velger å prioritere. Drosjene er rimelige, men finner sjelden fram. Man er i praksis avhengig av egen bil.

Kriminalitet
Det er svært få tilfeller av kriminalitet i Iran. Veskenapping fra personer på moped kan forekomme, særlig i det nordlige Teheran der det bor flest utlendinger. Det har i sjeldne tilfeller forekommet at personer som har utgitt seg for å være sivilkledd politi har bedt om å få se pass, id-kort og utenlandsk valuta for så å stjele disse.

Nødtelefoner
Ulykker: 197
Ambulanse: 115
Nødnummer: 198
Brann: 125
Politi: 129
Kun på farsi

Nasjonale helligdager
Nasjonaldag 11. februar
Ashoora 2. mars 2004 (bevegelig)
Nowrooz 21. mars – 23. mars (nyttårsfeiring som sammenfaller med vårjevndøgn, skolene har fri i 2 uker).
Nature Day 1. April
Eid-al-Fitr 15. November 2004 (bevegelig)
I tillegg kommer offentlige helligdager, religiøse helligdager og nasjonale helligdager – tilsammen nærmere 30 dager

Tidsforskjell til Norge
+2,5 timer

Norsk ambassade og/eller konsulat
Royal Norwegian Embassy
Dr. Lavasani street no 201 corner of Sonbol
Teheran

Ambassade i Norge
Embassy of the Islamic Republic of Iran
Drammensveien 88 E
0244 Oslo
Tel.: 23 27 29 60
Fax: 23 55 49 19

Abby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022