Logga in | Gå med nu 
Europa > Polen >

Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Landets grenser ble endret etter andre verdenskrig som følge av sovjetisk okkupasjon av det historiske Øst-Tyskland, Disse områdene ble de facto annektert av Polen, mens Polen måtte avstå store landområder i øst som Sovjetunionen hadde okkupert under septemberfelttoget i 1939. Vestgrensene ble fastsatt i en traktat i 1990.

Polen var frem til 1990 kjent som Folkerepublikken Polen og var underlagt Sovjets kontroll, men etter kommunismens sammenbrudd oppnådde landet virkelig selvstendighet. Polen ble medlem av NATO i 1999 og av den europeiske union i 2004.

Historie
Polens historie innledes i det 10. århundre da Piast-familien som regjerte området beseiret og forente flere slaviske stammer.

I 1569 inngikk Polen og Litauen Lublinunionen, og dannet «Tonasjonsrepublikken».
«Republikken» (egentlig "Samveldet"), som delvis dekket arealet til dagens Polen, Litauen, Latvia, Estland, Hviterussland, Ukraina (delvis), Romania (delvis) og Russland (delvis), ble delt mellom sine naboer - Russland, Preussen og Østerrike i 1772, 1793 og til sist i 1795, da Polen forsvant fra det europeiske kart som stat.

Republikken Polen ble etter den første verdenskrig opprettet på territorier erobret eller annektert fra de forhenvæerende imperier Tyskland, Østerrike, Russland, svekket gjennom år av krigføring i den første verdenskrig, og andre land som Tjekkoslovakia og Litauen, noe som førte til at Polen ble en multi-etnisk stat. Den 01. september 1939 angrep Tyskland Polen og andre verdenskrig var et faktum. Kort etter, den 17. september, angrep Sovjetunionens Røde armé Polen fra øst, ifølge de hemmelige klausulene i Molotov-Ribbentrop-pakten.

Med dette var deling av Polen mellom Tyskland og Sovjet avsluttet. Det polske territoriet var under krigen okkupert av Sovjetunionen og Tyskland frem til 1941, da Tyskland angrep Sovjetunionen og tyskerne erobret hele det polske territoriet fra Sovjetene. Terrorregimet til Hitler slå ekstra hardt mot den polske sivilbefolkning. De tyske nazistene myrdet over 6 millioner polske statsborgere, hvorav over halvparten jøder, i tillegg til materielle ødeleggelser der bl. a. Warszawa ble jevnet med jorden. Mange av de tyske nazistenes utryddelses-og arbeidsleirer ble oppført på polsk jord under den tyske okkupasjon, dit nazisternes offre ble transportert.

Sovjetene undertrykket likeledes den polske befolkning, der massemordet på polske offiserer i Katyn-massakeren er et grusomt eksempel. Sovjetene sendte også hudretusenvis av polakker til arbeidleire i Sibir og andre steder som Kasakhstan. Republikken ble gjenopprettet etter krigen, men som følge av sovjetisk-britisk-amerikanske avtaler ble landegrensene endret vestover, og Polen ble etterhvert gjort om til et kommunistdiktatur, i praksis styrt fra Sovjetunionen. I 1980-årene kjempet polakkene seg til større selvstendighet via den første frie fagforeningen Solidaritet under ledelse av Lech Walesa, noe som etterhvert ledde til at Polen som første kommunistland bak jernteppet utlyste frie valg og kvittet seg dermed med kommunistisk styre i 1989. Polens politiske ambisjoner ledde til NATO-medlemskap i 1999 og EU-medlemskap i 2004.
Populära destination

  #1  Krakow
  #2  Zakopane

  #3  Toruń

  #5  Katowice
  #6  Warszawa

  #7  Kielce
  #8  Miedzyzdroje

  #9  Szczecin
  #10  Bydgoszcz

  #11  Lodz
  #12  Olsztyn

  #13  Międzywodzie
  #14  Ostroda

  #15  Radom
  #16  Lublin

  #17  Plock
  #18  Wroclaw

  #19  Czestochowa
  #20  Bielsko-Biala

  #22  Swinoujscie

  #23  Cieszyn
  #24  Mielno

  #25  Piekary Slaskie
  #26  Chorzow

  #27  Zabrze
  #28  Szczyrk

  #29  Kolobrzeg
  #30  CiechocinekPopulära hotell

  #1 Hotel Bristol, A Luxu...
  #2 Radisson Blu Hotel, S...
  #3 Hotel Focus Lodz
  #4 Paszkowka Palace
  #5 ibis Lodz Centrum
  #6 Mercure Zakopane Kasp...Populära sevärdigheter


  #1 Wawel-katedralen

  #2 Wawel Castle

  #3 Rynek Glowny

  #4 Juliusz Slowacki-teat...

  #5 Mariakirken i Krak...

  #6 Botanic Garden of the...

Sponsrade länkar fra Abby, The Traveler
Hitta billiga flyg - Opodo.se
www.opodo.se

Jämför billiga flyg. Boka ditt flyg billigt, enkelt och säkert idag


Expedia - Låga priser och stort utbud
expedia.se

Spa, Familjesemester, Lyxiga Semester, Billiga Semester, All Inclusive Vacations vi har de


Emirates.com - Emirates Airline
emirates.com

Boka ditt flyg på Emirates.com. Incheckning och välj din plats online.


Abby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2019