Logga in | Gå med nu 
Europa > Slovakia >

Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Det nåværende Slovakia var en del av Kongeriket Ungarn, og som sådan av det forente keiserlige og kongelige monarkiet Østerrike-Ungarn, frem til 1918, og ble deretter underlagt Tsjekkoslovakia. Slovakia ble opprettet som en egen stat første gang i 1938 som følge av Münchenavtalen, og var alliert med Tyskland under krigen.

I 1945 ble landet en del av Tsjekkoslovakia, som var okkupert av Sovjetunionen frem til 1989. Etter det kommunistiske diktaturets fall ble staten Slovakia gjenopprettet 1. januar 1993. Slovakia ble medlem av den europeiske union i mai 2004.

Politikk
Presidenten er det slovakiske statsoverhodet, presidenten blir valgt av folket for fire års perioder. Mesteparten av den utøvende makten ligger hos lederen av regjeringen, statsministeren, vanligvis lederen for det største partiet i nasjonalforsamlingen. Statsministeren utvelges av presidenten. Resten av regjerningen utnevnes av presidenten på anbefaling ifra statsministren.

Den lovgivende makten ligger hos det tokammerede 150 representanter store nasjonalrådet for den slovakiske republikken (Národná Rada Slovenskej Republiky).

Den dømmende makten er hos høyesterett (Ústavný súd), de 13 medlemene blir valgt av presidenten etter å blitt nominert av nasjonalrådet.

Ivan Gašparovič etterfulgte Rudolf Schuster som president i 2004.

Økonomi
Slovakia har mestret den vanskelige overgangen ifra en sentraløkonomi til en moderne markedsøkonomi. I 2001 gjorde Dzurindaregjeringen store fremskritt innen makroøkonomisk stabilisering og strukturelle reformer. Den store privatiseringsreformen er nesten ferdig, banksektoren er nesten utelukkene i utenlandske hender og utenlandske investeringer har økt. Slovakias økonomi gjorde det bedre enn forventet tidlig på 2000-tallet på tross av nedgang i viktige eksportnæringer.
Arbeidsløsheten som var på 19,8% i 2001 har falt betraktelig i 2003.

Demografi
Majoriteten av Slovakias befolkning er slovakisk (86%), ungarerne (10%) er den største minoriteten, andre minoriteter er sigøynere, tsjekkere, tyskere, ukrainere og polakker.

Den slovakiske grunnloven gir religonsfrihet, majoriteten (69%) tilhører den romersk-katolske kirken, den største minoriteten er protestanter (10%), dessuten er det 120,000 jøder.
Det offisielle språket er slovakisk men i noen områder benyttes også ungarsk.
Populära destination

  #1  BratislavaAbby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022