Logga in | Gå med nu 
Oseania > Vanuatu >
Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Vanuatu er en stat i Oseania, og består av 83 fjellrike øyer av primært vulkansk opprinnelse. De ligger ca. 1750 kilometer øst for Australia, 500 kilometer nordøst for Ny-Caledonia, vest for Fiji og sør for Salomonøyene. Landet var tidligere engelsk og fransk koloni, og ble i kolonitiden kalt Ny-Hebridene, slik det ble døpt av den legendariske James Cook. Vanuatus tropiske klima sørger for varmt vær året rundt, og fra november til april er det mulighet for regn og tropiske stormer. Man har også opplevd flere jordskjelv med etterfølgende tsunamier som har medvirket til å ødelegge store områder, blant annet i og omkring hovedstaden Port Vila på Efate-øya, som tidligere var en uavhengig republikk kjent under navnet Franceville. Det er fortsatt mange aktive vulkaner i landet, og mange frykter at et kraftig utbrudd skal ramme øyene. Ikke desto mindre er en av de største attraksjonene på reisen til Vanuatu et besøk ved en av vulkanene, først og fremst Yasur. Med sine 361 meter er den en av de mest fremkommelige vulkanene i verden og evig aktiv.

James Cook sammenlignet Yasur med Stromboli-vulkanen i Italia da han reiste hit i 1774. Allerede i 1606 hadde en spansk ekspedisjon vært rundt på Vanuatu, men det var først på 1700-tallet at europeerne for alvor begynte å vise interesse for øyriket. I 1905 gjorde både England og Frankrike krav på landet. Først i 1980 ble øyene til Republikken Vanuatu. På tross av at Vanuatu offisielt er en republikk, har man ikke helt forlatt skikken med høvdinger. I Lamap på Malakula-øya (den nest største øya i Vanuatu med sine 2069 kvadratkilometer) kan man fortsatt overvære den særpregede dansen naluan mekam. En flokk menn, stort sett ikke kledd i annet enn fjær og kroppsmaling, danser foroverbøyde rundt i en sirkel, som om de leter etter noe kostbart i den leirete jorda. Dansen kan vare i timevis og er en del av det opptaksritualet som markerer at innflytelsesrike menn har tatt et skritt opp i det strengt forvaltede høvdinghierarkiet. Den opprinnelige kulturen lever i beste velgående i Vanuatu. Bare på denne øya snakkes det mer enn 30 forskjellige dialekter, og ritualer og tradisjoner er stadig preget av de gamle stammefolkene fra høylandene.

Foruten vulkaner og opptaksritualer er det mulig å oppleve spennende gastronomi på ferie i Vanuatu. Her møtes mange forskjellige kokekunsttradisjoner, og maten kan skylles ned med kava, en stimulerende alkoholfri drikk brygget på pepperplanter og det eneste tillatte narkotikum i verden. Det er dessuten fine muligheter for en aktiv ferie med både dykking og golf. Mulighetene for snorkling er best omkring øya med det lokkende navnet Hideaway Island, som har en av verdens merkeligste attraksjoner, nemlig et undervannspostkontor. Legg også reisen til Mele-kaskadenes vakre fosser, eller slapp av på Eton Beach.

Abby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022