Logga in | Gå med nu 
Karibien > Trinidad og Tobago >

Stor karta

 Varit där 0 |   Fantastisk plats 0 |   Vill åka dit 0 |   Skriv en recension 0 |  

Trinidad og Tobago – det lille karibiske landet som har beriket verden med både calypsomusikk og limbodans – kan by på litt av hvert. Her finner vi kulturell innflytelse fra Afrika, Europa og India, pulserende byer og stille og rolige landområder, regnskoger, kakaoplantasjer og et fugleliv av en annen verden, og dessuten et av Karibias festligste karnevaler.

Trinidad og Tobago er et øyrike i Karibia som består av de to hovedøyene som har gitt landet sitt navn, og 21 andre mindre øyer. Øystaten ligger like nord for Venezuelas kyst, sør for Grenada og på grensen mellom Atlanterhavet og Det karibiske hav. Landskapet er preget av sletter med noen åser og lave fjell, spesielt på Nord-Trinidad og Tobago. Landets høyeste punkt El Cerro del Aripo når opp til 940 meter. Åser og fjell er kledd i frodige tropiske skoger og gjennomskåret av dype kløfter som forvandler deler av elvene til spektakulære fosser. Mot sør er Trinidad flatere og har en del sumper og geysirer. Disse to sørligste karibiske øyene har et dyreliv bestående av villsvin, beltedyr, slanger, skilpadder og krokodiller, samt et variert fugleliv der den skarlagensrøde storkefuglen ibisen kanskje er den mest iøynefallende arten.

De opprinnelige beboerne på Trinidad var arawak-indianere, mens Tobago var ubebodd da Columbus la til der i 1498. Som vanlig førte et besøk fra Columbus til en etterfølgende kolonisering, og Trinidad og Tobago begynte sin karriere som europeisk koloni på spanske hender. Mot slutten av 1700-tallet måtte spanierne imidlertid overlate de to karibiske øyene til Storbritannia, og først da ble de samlet og styrt som én koloni. Da slaveriet like etter dette ble opphevet, måtte britene invitere store grupper indere til å passe sukker- og kakaoplantasjene. Mange ble værende på øyene etter at kontraktene deres utløp, og det er grunnen til at befolkningsgruppen med indiske aner er den største av nåtidens Trinidad og Tobagos én million innbyggere. Befolkningsblandingen kompletteres av etterkommere etter afrikanske slaver og selvfølgelig av en stor porsjon av blandet avstamning med røtter både i Europa, Kina og Midtøsten. Den kulturelle cocktailen høres også ute i gatene, da det er omtrent like stor sannsynlighet for å høre engelsk som fransk, spansk, kinesisk og en spesiell karibisk dialekt av hindi. Mens inderne i Trinidad og Tobago stort sett har bevart sin opprinnelige indiske kultur, ble den afrikanske kulturen som slavene medbrakte mer sammenblandet med den europeiske i løpet av kolonitiden. Dette hører man blant annet i calypsomusikken, som oppstod på Trinidad fordi det var forbudt for slavene å prate sammen, og de derfor måtte kommunisere via sang til trommerytmer medbrakt fra Afrika. Også soca-musikken, som er en avart av calypso, og den særpregede dansestilen limbo, der danserne beveger seg tilbakelent inn under en vannrett stang uten å røre verken den eller gulvet, stammer fra Trinidads afrikanske slaver. Da Trinidad og Tobago ble selvstendig i 1962, begynte landet å erstatte de etter hvert temmelig slunkne inntektene fra sukker- og kakaoplantasjene med mer moderne innkomstmuligheter som olje, petroleum og naturgass. Dette har gjort den lille øystaten til et av de mer velstående karibiske landene.

Trinidad og Tobago kan skryte av å være innehaver av verdens største naturlige asfaltbeholdning, for på Trinidads sørvestlige kyst ligger Pitch Lake, som faktisk er en stor innsjø av flytende tjære. På det dypeste når den 90 meter ned, og flere hundre tonn tjære blir daglig fisket opp derfra. Selv om asfalten er flytende, er det mulig å gå på den størknede overflaten uten å få skoene sine tilgriset. Man må lette en smule på lokket og stikke en pinne ned i det svarte klisset for å forsikre seg om at det ikke er snakk om en helt alminnelig parkeringsplass, noe innsjøen ved første øyekast kan ligne på. Trinidad er også kjent for sitt livlige musikkmiljø, og calypsomusikk, fargesprakende kostymer og generell fest og moro er det mest av ved det årlige karnevalet, som uten tvil er årets begivenhet for beboerne på øya. Deltakerne forbereder både påkledning og dansetrinn flere måneder i forveien, og det er umulig ikke å la seg rive med av musikken og dens sprudlende stemning. Hvis reisen til Trinidad og Tobago faller i ukene før selve karnevalet, er det (nesten) like interessant å overvære musikerne som øver på oljetønnene sine, og kostymedesignerne som klipper, syr og dekorerer de overdådige kostymene til den store dagen. En annen fargerik attraksjon i Trinidad og Tobago er fuglene. Spesielt de postkasserøde ibisene er vanskelige å holde øynene fra, og i rødibis-sesongen (august–februar) tilbys seilturer i solnedgangen ved Caroni fuglereservat sør for hovedstaden Port of Spain. Selv for ikke-fugleentusiaster er det uforglemmelig med synet av tusener av skarlagensrøde fugler som setter seg til rette for natten i sumpens mangrovetrær. Er man ute etter strandliv, er det til gjengjeld ikke uendelige muligheter på Trinidad. Den lille, idylliske bukta Maracas Bay på øyas nordkyst er eneste virkelige alternativet. Derimot kan Tobago by på flere fine strender, og dessuten gode steder å snorkle på eller seile i båter med glassbunn og utsyn til det livlige undervannslivet. Spesielt Pigeon Point på øyas sørvestligste spiss er konkurransedyktig med sine hvite "postkortstrender". Men de færreste reiser til Trinidad og Tobago alene for strendenes skyld, for eksempel kan man på Tobago finne landets mest velbevarte levninger etter de engelske koloniherrene. Fort King George ble bygd mot slutten av 1700-tallet, og like gamle er kanonene, som står langs murene der man har fritt utsyn mot viddene av krystallklart hav.
Populära destination

  #1  Arima
  #2  Port of Spain

  #3  ScarboroughAbby The Traveler
Ger information och tips om platser runt om i världen...
Om oss | Privacy | Användarvillkor | Bli Medlem | Ägare  

Copyright  2012 - 2022